5 újító tipp, hogy kitörj a megszokott borozási rutinodból

2017-12-19

Bizonyára mindannyian – akik a jó borok szerelmesei vagyunk – rendelkezünk egy-egy berögzült, szilárd és megdönthetetlen fogyasztási szokással, amelytől sosem térünk el amíg világ a világ. Mindazonáltal időnként megéri eltérni a megszokott dolgoktól és kipróbálni valami újat. Íme néhány tipp, hogy megtörhesd a mindennapi rutint és gazdagodj pár új borfogyasztási élménnyel:

1. Pezsgő helyett fogyassz aszút

Kézenfekvőnek tűnhet egy pohár pezsgővel koccintani a finomságoktól roskadozó asztal fölött – ugyanakkor egy pohár remek tokaji aszú édes csavart hozhat bármelyik ünnep menübe.

2. Változtass a helyszínen!

A terasz kétségtelenül csábító helyszínnek tűnhet egy pohár bor elfogyasztásához egy forró nyári estén – és egy hűvösebb őszi-téli éjszakán is! Öltözz fel alaposan, tekerj nagy és puha sálat a nyakadba, gyújts mécseseket, vagy kapcsold fel az adventi világítást: a testet-lelket melengető élmény mindenhogy garantált.

3. Vörösbor mellé fogyassz bármit, amiben csoki van

Amennyiben a hagyományos kóstolási sorrend szerelmese vagy, vagyis a főételhez vörösbort fogyasztanál, úgy azt tanácsoljuk, hogy az utolsó pohár vörösbor mellé rendelj, vagy készíts egy finom, sűrű csokitortát – ha ennyire nagy fába nem szeretnéd vágni a fejszédet, akkor válassz néhány kocka jó minőségű étcsokoládét az ízélményhez.

4. Az ajándékba kapott aszút azonnal bontsátok fel, ne tegyétek fel a polcra

A borvidék – és a tokaji aszú – egyik legjelentősebb „szereplője” a botritisz, vagyis az aszúszemet átszövő parányi, különleges gombafajta. Kedvező időjárási és klimatikus körülmények is szükségesek elterjedéséhez, vagyis a nemesrothadás beindulásához, amely az aszúszemeket eredményezi. Ehhez Tokaj-Hegyalja mikroklímája különösen kedvező, hiszen északról hegylánc védi, nyarai hosszúak és sok napfénnyel telik, az ősz pedig általában száraz és napos. Mindehhez hozzájárul a kedvező páratartalom, az őszi párás időjárás, melyet a Bodrog és a Tisza folyók biztosítanak. Nem minden évjárat eredményezi azonban a botritisz elterjedését, és ezzel együtt a tokaji aszú készítését, ezért is különleges bor.

5. Változtass az időponton!

Nem véletlen, hogy az amerikai filmek tradícionális és bőséges reggeli menüjének alappillére a mimóza-koktél: ugyan senkit sem buzdítanánk arra, hogy minden egyes reggelét pezsgővel indítsa, de az ünnepi szezon reggeli menüjében bizonyára találunk helyet egy-egy finom pohár mimózának.

Megosztás

Szöveg: Marquard Content Studio
Kép: ThinkStock